Технологии
Гроздобер
![Гроздобер](/resources/24042515315733.jpg)
Лозята на тирасполската винарна и дестилерия KVINT са разположени в териториите на Каменка, Рашково и Дойбани, добре защитени от ветровете от горите Пояни и Калагур. Общата площ на лозята е 2000 хектара, засадени на различни видове почви, като песъчливи почви с високо съдържание на калций, богати на варовик, южна черна почва. Съставът на почвата има голямо влияние върху свойствата на култивираното грозде и такова разнообразие от видове позволява да се получат уникалните органолептични качества на дивините. Плодовете на гроздето съдържат множество полезни елементи и микроелементи: минерали, биоактивни вещества, аминокиселини, захари и витамини. Съдейки по съдържанието на захар, може да се определи зрелостта на гроздето и да се насрочи правилното време за беритбата.
Обработка
![Обработка](/resources/240418180124category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
Беритбата и транспортирането на гроздето до преработвателните линии са последвани от мачкане и отстраняване на дръжките. Целта на процеса на смачкване е унищожаване на гроздовите зърна, за да се извлече сок. Използването на ролкови трошачки изключва повреждането на семената и изтриването на стъблата по време на процеса. Стъблата се отстраняват от гроздовите гроздове на хоризонталния дестамер. Тази операция е необходима, за да се намали количеството на танините във винения материал и да се предпази от лош вкус и грубост. Следва пресоване на пневматични преси. Сгъстен въздух, контролиран от времето, се подава в пресата, пълна с натрошени плодове, надува нейната мембрана и по този начин изцежда сока от натрошеното грозде.
Ферментация
![Ферментация](/resources/240418180131category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
Ферментацията на виноматериалите се извършва в специални резервоари, така наречените ферментатори, които могат да поберат около 60 хиляди литра гроздова мъст. Модерното оборудване позволява стриктно да се контролира всеки малък детайл в поведението на ферментиращия сок през целия процес на превръщането му във вино. Например, операторът може да намали температурата на ферментация с десетична точност, за да избере от гроздовия аромат само най-чистите плодови и флорални нотки.
Дестилация
![Дестилация](/resources/240418180138category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
Създаването на класическия дивин започва с дълъг процес на дестилация. Дестилаторите на KVINT стриктно следват традиционния метод за производство на DIVIN, което позволява да се запазят всички етерични масла в алкохола и да се постигне правилната им концентрация. Виното се дестилира в казани Alambic на два етапа. На първия етап се получава основната сурова спиртна напитка, т. нар. „бруйлис” с алкохолно съдържание 29-32%. След втория етап, известен като “la bonne chauffe” (или добро нагряване), полученият продукт съдържа 62-70% алкохол. Пълният цикъл отнема почти цял ден. Само след първия етап на дестилация обемът на течността се намалява няколко пъти.
Стареене
![Стареене](/resources/240418180146category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
От края на миналия век KVINT предпочита да купува бъчви от 70-годишни дъбове, отглеждани в региона Лимузин в централна Франция. Множество сортове грозде, благоприятни условия на стареене, включително контрол на температурата, влажност, компетентно подбрани бъчви и ежедневна грижа - всеки от тези компоненти допринася за формирането на вкусови акценти и ароматни нюанси.
Смесване
![Смесване](/resources/240418180153category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
Последната стъпка, която превръща спиртните напитки eaux-de-vie в благородна напитка, е смесването. Този процес представлява постепенно смесване на определено съотношение на Eaux-de-vie, специално обработена вода, сироп и захарен карамел. В процеса на производство на фини дивини всеки от тези компоненти се подсилва до алкохолно съдържание 40% с дестилирани винени спиртни напитки, които не са по-млади от използваните в купажа, след което се поставя в бъчви за отлежаване. Тази технология се използва и за създаване на колекция divins. Смесвайки спиртни напитки от различни сортове грозде и с различна възраст, нашите майстори създават божества със специални ароматни и вкусови характеристики. Сиропът придава допълнителна мекота на напитката. Захарният карамел се използва за подсилване на цвета на младите дивини. Всеки от компонентите на сместа се добавя отделно. Според класическия френски производствен процес не се използват ароматизатори или хранителни добавки.
Почивка
![Почивка](/resources/240418180219category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
Прясно приготвеният купаж дивин се характеризира с небалансиран букет и вкус, дължащ се на нарушено равновесие на компонентите. За да се избегне това, всеки смесен дивин се поставя за почивка в големи бъчви, този процес протича в контакт с дъб, подобно на процеса на стареене. VS divins се нуждаят от почивка не по-малко от 3 месеца, VSOP divins – не по-малко от 9 месеца, а за XO divins е необходима поне 1 година почивка. Това е минимално време за почивка, но всъщност подготвеният дивин може да остане в покой няколко години или дори десетилетия.
Студено лечение
![Студено лечение](/resources/240418180228category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
Студената обработка обикновено се извършва преди бутилиране. Дивин се охлажда при температура от –10°С до –15°С и се съхранява в резервоари за 7-10 дни, в зависимост от сместа на дивина, след което следва филтрация при същата температура, както при студената обработка. През целия период на лечение температурата се контролира автоматично. Процедурата на студена обработка ни позволява да гарантираме, че дивинът ще остане бистър и стабилен в бутилката, ако се спазват условията за съхранение.
Контролирана филтрация
![Контролирана филтрация](/resources/240418180211category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
След студеното третиране дивините се подлагат на контролна филтрация за придаване на допълнителен блясък и кристална чистота.
Бутилиране
![Бутилиране](/resources/240418180235category-accent_2square-row_01-about-brand_798x798-min.png)
Бутилирането е един от основните етапи в цикъла на производство на висококачествени напитки. Качеството е над всичко, затова процесът на създаване на вина и спиртни напитки се контролира на всички етапи от точни инструменти на лаборатория KVINT, която е акредитирана в Молдова за съответствие с международния стандарт ISO 17025:2006.